19 kwietnia 2019

Opinia KOS 15 (2)_2019

Stanowisko Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS wz. kolejnymi działaniami prokuratury wymierzonym przeciwko sędziom, niezawisłości sędziowskiej i zasadom demokratycznego państwa prawa

10 kwietnia br. funkcjonariusze CBA podjeli próbę skopiowania dysku twardego służbowego komputera sędzi Katarzyny Zaczek-Czech, mimo że według jej wiedzy nie toczy się żadne postępowanie z jej udziałem. Warszawa, 19 kwietnia 2019 r. Opinia [15(2)/2019] Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS wyraża głębokie zaniepokojenie i stanowczo sprzeciwia się kolejnym rażącym działaniom prokuratury wymierzonym przeciwko sędziom, niezawisłości sędziowskiej […]

Warszawa, 19 kwietnia 2019 r.

Opinia [15(2)/2019]

Komitet Obrony Sprawiedliwości KOS wyraża głębokie zaniepokojenie i stanowczo sprzeciwia się kolejnym rażącym działaniom prokuratury wymierzonym przeciwko sędziom, niezawisłości sędziowskiej i zasadom demokratycznego państwa prawa.

W dniu 10 kwietnia 2019 funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego na polecenie Prokuratury Krajowej i na podstawie wydanego przez nią postanowienia o zabezpieczeniu, podjeli próbę skopiowania dysku twardego służbowego komputera sędzi Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa Katarzyny Zaczek-Czech, mimo że według jej wiedzy nie toczy się żadne postępowanie z jej udziałem. Przeciwko Sędzi Zaczek-Czech toczyło się postępowanie dyscyplinarne zakończone ukaraniem za przekroczenie terminu zatrzymania osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa. W toku tego postępowania prokurator występował o uchylenie immunitetu, jednakże sąd nie wyraził na to zgody. Postępowanie jest prawomocnie zakończone.

Decyzja prokuratury o zabezpieczeniu danych z komputera sędziego jest w tej sytuacji niedopuszczalna i prowadzi do obejścia przepisów dotyczących zasad odpowiedzialności sędziów w postępowaniach dyscyplinarnych i regulacji dotyczących immunitetu sędziowskiego, który jest gwarancją niezawisłości sędziowskiej. Zgodnie ze Zbiorem zasad postępowania sędziów z Bangalore, sędziowie są zobowiązani do ochrony informacji poufnych w związku z wykonywaną pracą. Próba skopiowania dysku twardego służbowego komputera sędziego niesie ze sobą ryzyko naruszenia tego zobowiązania i może prowadzić do naruszenia praw osób, których sprawy są przez niego rozpatrywane.

Zdaniem Komitetu Obrony Sprawiedliwości KOS takie działanie organów państwa, w tym prokuratury, której zadaniem jest stanie na straży przestrzegania prawa, zasługuje na dezaprobatę i krytyczną ocenę.

Partnerzy KOS:

Stowarzyszenie im. Prof. Zbigniewa Hołdy
Iustitia Polska – „Polish Judges”
Stowarzyszenie Sędziów „THEMIS”
Stowarzyszenie Prokuratorów „Lex Super Omnia”
Inicjatywa Obywatelska Wolne sądy
Helsińska Fundacja Praw Człowieka
Instytut Prawa i Społeczeństwa INPRIS
Archiwum Osiatyńskiego
Stowarzyszenie Amnesty International Polska
Fundacja FOR (Forum Obywatelskiego Rozwoju)
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Sędziów Sądów Administarcyjnych